Fysiska och emotionella egenskaper hos Kapha

Kapha-individer har vanligtvis välutvecklade kroppar. Men de tenderar att vara överviktiga. Deras bröstkorgar är förstorade och breda; vener och senor är inte uppenbara på grund av deras tjocklek på huden.
Deras muskelutveckling är bra och benen är inte framträdande.
Kapha-huden är vanligtvis ljus, vit eller blek. Huden tenderar att vara mjuk, fet, fuktig och kall. Håret är tjockt, mörkt, mjukt och vågigt. Deras ögon är täta, svarta eller blåa i färg; Ögonvitan är vanligtvis uttalat, stor och attraktivt. Bindhinnan är sällan rödaktig.
Fysiologiskt har Kapha-folket en låg men regelbunden aptit; deras matsmältning fungerar långsamt och de tar vanligtvis mindre mat än andra
typer.
De tenderar att röra sig långsamt. Deras avföring är vanligtvis mjuk och kan vara blek i färg med långsam avföring.
Deras svett är måttlig.
Sömnen är hälsosam, långvarig eller överdriven. De har i allmänhet stark och bra uthållighet och är ofta friska och glada.
Psykologiskt tenderar de att vara toleranta, lugna, förlåtande och kärleksfulla. På den negativa sidan utsätts de för drag av girighet, avund och besittningsförmåga. Deras förståelse är långsam men ändå definitiv. Även om det tar dem tid att förstå något, behålls deras kunskap. När det är ur balans kommer Kapha att manifestera sig som svaghet, tidig degeneration, sprickbildning i lederna, dålig immunitet, nedsatt vitalitet och i allmänhet lat.

Bra mat för en kapha:
Aubergine, blomkål, broccoli, sallad, groddar, lök, morot, potatis, rödbetor, spenat, vitlök, granatäpple, päron, torkad frukt, lättmjölk, kyckling räkor, alla sorters bönor, olja från majs, mandel, solros, alla kryddor – särskilt ingefära.
Bör äta mindre av:
Tomat, ananas, apelsin, aprikos, avokado, banan mango, persika, ris, vete, de flesta mjölkprodukter, rött kött fisk, skaldjur, socker och övriga sötningsmedel, salt, kidneybönor och tofu.
Yrken som lockar en kapha:
● Vård och omsorg● Undervisning● Rådgivning● Kroppsbehandlingar● Kroppsarbete● Matlagning● Förvaltning

För en korrekt analys,
rekommenderar en prakruti / dosha-undersökning av en kvalificerad ayurvedisk hälsorådgivare