Psykisk och. Emotionella egenskaper – Vata

Vata-människor antingen för långa eller för korta, med klen konstruktion som avslöjar framträdande leder och ben på grund av dålig muskelutveckling. Håret är lockigt och tunt och ögonfransarna är tunna och ögonen glanslösa. Ögonen kan vara små insjunkna, torra, livliga och bindhinnan är torr. Naglarna är grova och spröda. Näsformen är böjd och vänd uppåt.

Fysiologiskt är aptiten och matsmältningen varierande.
Vata-människor tycker om söta. sura och salta smaker och varma drycker. Produktionen av urin är liten och avföringen är torr, hård och liten i kvantitet. De har en tendens att svettas mindre än andra typer.
Sömnen kan störas och de kommer att sova mindre än de andra typerna. Deras händer och fötter är ofta kalla.
Dessa människor är kreativa, aktiva, alerta och rastlösa. De pratar snabbt och går snabbt men de blir lätt trötta.
Psykologiskt kännetecknas de av kort minne men snabb mental förståelse. De kommer att förstå något omedelbart, men kommer snart att glömma det. De har en liten viljestyrka
mot mental instabilitet och har liten tolerans. Förtroende eller djärvhet. Deras resonemangskraft är svag och dessa människor är nervösa, rädda och drabbadas av mycket ångest.
Varje konstitutionell typ uppvisar också vissa mönster i interaktioner med den yttre miljön. De är snabba till ilska men också att förlåta.
Vata människor tenderar att tjäna
pengar snabbt men också att spendera dem snabbt.

När Vata dosha blir obalanserad manifesterar den sig i kroppen som viktminskning, förstoppning, högt blodtryck, artrit, svaghet, rastlöshet och matsmältningsutmaningar.

Bra mat för en vata: 
Ris, fullkornsvete, dinkel och havre i tillagad form, yoghurt, smör, mjölk och alla mejerivaror, gröna bönor, gurka, kålrötter, lök, vitlök (inte rå), ananas, apelsiner, aprikoser, avokado, bananer, kyckling, fisk och skaldjur, mungbönor, linser, tofu, nötter och frön.

Bör äta mindre av: 
Blomkål, broccoli, brysselkål, groddar, svamp, potatis, råa grönsaker, granatäpple, päron, tranbär, äpple, rött kött.

Yrken som lockar en vata:
● Journalist, media, kommunikation
● Teater, musik, dans
● Design
● Undervisning
● Författande
● Kreativt uttryck
● Restaurang, servitör
● Frilansare